Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sinop'ta Ne Yenir?


 SİNOP MANTISI 


  • Sinop’un yöresel yemekleri deyince mantıdan aşlamamak olmaz.Sinop Mantısı damak çatlatan bir lezzettir. Diğer mantılardan en temel farkı, yapılan mantının üzerince ceviz dökülerek yenmesidir.
    Bu da mantıya farklı bir tat katar. Bir tarafı bol yoğurtlu bir tarafı cevizli ve üzerine kızgın tereyağ dökülerek
     olarak servis edilen, içine yine kıyma harcı konulan bir mantı türüdür.

    Sinop Mantısı tarifi porsiyonları kişi sayısına göre değişiklik gösterir. Yöresel bir lezzet olan Sinop mantısını özel yapan, cevizli ve yoğurtlu 
    olmak üzere iki şekilde sunulabilmesidir.

    Malzemeler
  • 1 kilo un
  • 600 ml su
  • 2 tatlı kaşığı tuz

      Cevizli Yağlı Sos için 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz 3 yemek kaşığı tereyağ

Hazırlanışı

  1. Tavaya ceviz ve tereyağını ekleyin, pembeleşene kadar kavurun.
  2. Kavrulan cevizlerin üzerine mantının suyundan ekleyin ve bir taşım kaynatın.
  3. İç Harcı karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
  4. Kulak memesi kıvamında yoğurduğunuz hamuru 4 eşit bezeye ayırın ve dinlendirin.
  5. Dinlenen hamuru ince açın, kareler halinde kesin.
  6. Her karenin ortasına kıyma harcı koyun ve üçgen şeklinde kapatın.
  7. Kaynayan suya atıp haşlayın.
  8. Haşlanan mantıları ceviz serptiğiniz borcama alın.
  9. Bir kat mantıdan sonra tekrar ceviz serpin.
  10. Üzerine hazırladığınız cevizli yağlı sosu dökün.
  11. Ayrı bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
  12. Mantıyı yoğurtla birlikte servis edin. Afiyet Olsun.

    Yoğurtlu Mantı

    SinopMantisiSinopIlKulturveTurizmMudurluguArsivi_20170920095138814.jpg 



     Yoğurtlu Cevizli Mantı

    

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
    
 SİNOP NOKULU 

 

Çay saatlerinin vazgeçilmezi! Yalnızca çay saatleri de değil elbette, Sinop kahvaltılarının vazgeçilmez nokul.Görüntüsüyle bile cezbedeb nokul Sinop mutfağının hamur işi lezzetlerinden biridir. Un, yaş maya ve tuzla açılan hamura isteğinize göre kıyma, üzüm, ceviz ya da ıspanak ile hazırladığınız iç harç ekleyebilir hem ailece günün her saati yiyebilir hem de misafirlerinize sunabilirsiniz.
İster peynirli yapın, ister kıymalı isterseniz de ıspanaklı. Hamurun doyuruculuğu içerisindeki harcı ile tam bir lezzet bombasına dönüşüyor. Çayla birlikte bir değil üçer beşer yemeye doyum olmuyor. Çoğunlukla evlerde yapılsa da, şehir merkezindeki pastane ve börekçilerde nokula rastlamak mümkündür. Doyurucu bir kahvaltı yapmak isterseniz Sinop’ta nokul yemenizi tavsiye edebiliriz.

Malzemeler 

     
1 su bardağı ılık süt

     1 su bardağı ılık su

     1 paket yaş maya

     3-4 yemek kaşığı şeker

     1/2 (yarım) çay kaşığı tuz

     1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ

      Aldığı kadar unu


     İçine koymak için kuru üzüm, sıvı yağ, şeker,ceviz
(isterseniz kıyma, soğan, yağ ve dilediğiniz baharatlardan oluşan bir harç da kullanabilirsiniz)

     Üzerine sürmek için yumurta sarısı

Hazırlanışı

  1. Öncelikle su ve sütü dilerseniz birlikte ılık hale getirebilirsiniz.

  2. Ilık hale gelen su ve süt karışımına şeker, tuz, yağ ve mayayı ilave edip karıştırın.  

  3. Daha sonra yavaş yavaş unu ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Dilerseniz hamurun üzerini bir bez ile örterek sıcak bir yerde hamur iki katı olana kadar bekletebilirsiniz.

  4. Hamuru üç eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı hazır yufka inceliğinden daha kalın olacak şekilde açın.

  5. Her bir parçayı açtıktan sonra her yerini sıvı yağ ile yağlayın ve tercihinize göre az veya çok şeker serpin.

  6. Ardından ceviz ve kuru üzüm serpin. Şeker ve cevizi damak tadınıza göre az ya da çok yufkanın her yerine eşit bir şekilde serpin.

  7. Daha sonra hamuru rulo haline getirin ve iki parmak kalınlığında bıçak yardımı ile keserek yağlanmış tepsiye dik bir şekilde dizin.

  8. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.


         

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     
  KATLAMA

  Malzemeler

  
 Un
   Tuz
   Sıvıyağ

   Hazırlanışı

  Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur yapılır, bezelere ayrılıp dinlendirilir. Bezeler yufka şeklinde açılıp üzerine sıvı yağ sürülür. Bohça şeklinde katlanır,
katlama esnasında da her kata sıvı yağ sürülür, 5-10 dakika dinlendirilir. Çok ince olmayacak şekilde tekrar açılır ve sac üzerinde ters düz edilerek pişirilir.
Pişirme esnasında her iki yüzüne de sıvı yağ sürülür. Sıcak olarak servis yapılır.

WhatsApp Image 2025-07-02 at 10.44.44 (1).jpeg 
----------------------------------------------------------------------------------------------


   ISLAMA


 

   Malzemeler
 
    1 Kilo hazır ıslamalık yufka
    1 bütün tavuk
    Ceviz
    Tereyağ
    Tuz



    Hazırlanışı

   Hazır ıslamalık yufkayı kare kare olacak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz yufkayı borcama dik dik diziyoruz. Hiç boş yer kalmayacak.
Diğer yanda bütün tavuk haşlanır. Dizdiğimiz ıslamanın üstüne bol miktarda ceviz koyuyoruz. Tereyağını eritip üstüne döküyoruz.
Haşlanan tavuğu da parçalayarak üstüne koyuyoruz. Suyunu bol miktarda koyuyoruz suyunu çekerse sürekli ilave ediyoruz sıcak bir şekilde.
Afiyet Olsun.

WhatsApp Image 2025-07-02 at 15.27.08.jpeg
------------------------------------------------------------------------------------------------------

 MISIR ÇORBASI


   Malzemeler
 
   2 su bardağı mısır yarması
  1 su bardağı barbunya
  1 orta boy soğan
  Tereyağ
  Salça 
  İsteğe göre parça et



    Hazırlanışı

    2 litre suda mısır yarmasını, barbunyayı ve soğanı bütün olarak atıp yaklaşık 2 saat boyunca düdüklü tencerede kısık ateşte kaynatıyoruz. Piştikten sonra kapağını açıp kıvamına bakmamız lazım, çok koyu olmayacak (koyu olduysa biraz kaynar su koyup kapağı açık şekilde 10-15 dakika kaynatıyoruz), çokta sulu olmayacak (sulu olduysa yine kapağı açık şekilde biraz da kaynatıyoruz). Kıvamı tamam olduktan sonra 1-2 kaşık tereyağ eritip salçasını da koyup çorbamıza ekleriz. Tuz eklemeyi unutmayın.Afiyet olsun:) 

hq720.jpg
---------------------------------------------------------------------------------------

İÇLİ TAVA


   Malzemeler

   1 kg hamsi
   250 gr. pirinç
   1 baş soğan
   200 gr. tereyağ (arzuya göre sıvıyağ)
   1/2 bardak su
   2 yumurta
   maydanoz
   nane, tuz, karabiber

   Hazırlanışı

   Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır. (Eğer kılçıkları kolay çıksın isteniyorsa hamsi bir gün dinlendirilmelidir). Diğer tarafta soğanlar yağda sarartılıp içine pirinç eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Tuz eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir. Pirinçler diri diri olmalıdır. Pilav suyunu çekince karabiber, bol maydanoz, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tepsiye sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir. Burada dikkat edilecek husus hamsilerin hep aynı şekilde ve yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilmesidir. Bu şekilde dizilmezse pişirme esnasında araları açılır. Tepsinin kenarlarına da bir kısmı tepsiden sarkacak şekilde dizilmelidir ki sonradan üzeri kapatılabilsin. Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir. Kalan hamsiler ve tepsinin kenarından sarkanlar ile pilavın üzeri tamamen kapatılır. (Görünüm olarak pasta şeklini almalıdır) Hamsilerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve fırına verilir. Fırında çevire çevire pişirilir.Afiyet Olsun.