Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Halk Hekimliği

  

Geçmişte yörede halk hekimi diye adlandırılan kişiler tarafından çeşitli hastalıklar için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

Göz Ağrısı: Limon sıkılır. Ihlamur ve papatya suyu sürülür. Ebegümeci kaynatılır, suyuna batırılan pamukla göze banyo yaptırılır.

Göze Kan Gelmesi: Haşlanmış yumurtanın beyazı göze kapatılır.

Kulak Ağrısı: Ağrıyan kulağa üç-dört damla zeytinyağı damlatılır veya kulağa sıcak ekmek konulur. Kız çocuğu olan kadının sütü damlatılır. Sıcak havlu ve sarımsak konulur.

Nezle: Tuzlu su ile gargara yapılır. Çıra ve gülhatmi bitkisi kaynatılır, gargara yapılır.

Baş Ağrısı: Alına tuzlu su, üzüm yaprağı konulur. Çiğ patatesin üzerine biraz kahve dökülür ve patates alına konulur. Tütün yaprağı, bal ve karabiber karıştırılır, bu karışım alına konulur.

Burun Kanaması: Soğan dövülür, biraz sulandırılır ve buruna çektirilir. Buruna acı kavunun suyu, tuzlu su veya sirke çektirilir.

Berelenme: Soğan ile tuz dövülerek arpa kepeği ile birlikte bereli yer sarılır. Siyah zeytin çekirdeği ile birlikte dövülerek sarılır. Ağızda çiğnenen bayat ekmek, maya veya erik pestili sarılır.

İrinli Yara: Pazı yaprağı sarılır.

Kanayan Yara: Ocaktan kurum alınarak yaraya sürülür. Örümcek ağı konulur. Bir bez parçası yakılır ve külü kanayan yaraya bastırılır. Tütün bastırılır.

Yanık: Kireç zeytinyağı ile karıştırılarak yanığın üstüne sürülür. Tavuk kemiği yakılır ve külü sürülür. Salça tuz zeytinyağı sürülür.

Öksürük: Ada çayı, ıhlamur ve kekik kaynatılır ve içilir. Kaynatılmış çam kozalağı ile sarı çam sakızı yedirilir. Közde pişirilmiş elma, soğan yedirilir. Gülhatmi kaynatılarak suyu içirilir.

Bademcik: Bardak çiçeklerinin yaprağı boğaza bağlanır.

Karın Ağrısı: Hiç kullanılmamış sabun veya kızdırılmış tuğla karının üstüne konulur.

KAYNAK:          

Sinop İl Yıllığı (1993), Ankara, Sinop Valiliği Yayınları