Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Mağara Turizmi

İnaltı Mağarası:

Ayancık İlçesine 40 km uzaklıkta bulunanİnaltı Köyü sınırları içerisinde olan mağara denizden 1070 metre yüksekliktedir. Mağaranın 50 m altına kadar araçla ulaşım bulunmaktadır. Buradan da merdivenler aracılığıyla mağaranın ağzına ulaşılabilmektedir. Mağara ağzında geniş bir sahanlık bulunmaktadır. İnaltı Mağarası, gerek mağara içi damlataşları özelliği, gerekse doğal çevresinin güzelliği ile turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur.

Ortalama uzunluğu 658 metredir. MTA tarafından 1996 yılında inceleme yapılan İnaltı Mağarasının 300 metrelik bölümü aydınlatılmış olup turizme açılmıştır. Mağaranın devamındaki 358 metrelik kısmının ancak 125 metrelik bölümünün turizme açılmaya uygun olduğu tespit edilmiştir. Mağara doğu-batı yönünde (S) çizerek uzanır. Giriş salonunun boyu 125 m, tavan yüksekliği 15 m, genişliği 10-12 m arasında değişen düzgün bir galeriye açılır. Bu galeri mağaranın en geniş ve en kuru bölümüdür. Daralarak ilerleyen mağarada sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları görülmeye başlanır. Tabanda bulunan Dogger yaşlı granit temel üzerine gelen ve karst taban düzeyini oluşturan Malt-Alt Kereatse yaşlı inatlı formasyonu içinde yatay gelişmiştir. Buna karşılık mağara tabanına yakın alt kesimlerde ve su düzeyinin hemen üzerinde karnabahar ve patlamış mısır şekilli damlataşlara da yer yer rastlanılmaktadır. Bu bölgedeki mağara ve çukurların oluşum temelinde erime özelliğini barındıran yüksek derecede kireçtaşı bulunur.

İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini büyüler. Mağaranın içerisine gezi güzergâhı ve önüne de kır kahvesi yapılmış olup; misafirlerini heyecanla beklemektedir.

KAYNAK:
http://www.inaltikanyon.gov.tr/ adresinden 01 Temmuz 2014 tarihinde alınmıştır.

Buzluk Mağarası:

Buzluk Mağarası Durağan İlçesinin 13 km kuzeyinde yer alır. Dik olarak girilen mağaranın giriş kapısı oldukça  geniştir. Yoğun bir hava akımının olduğu mağaranın derinliğine bir müddet inildikten sonra odaya benzer yerler bulunmaktadır. Buralarda tabii halde oluşmuş buzlar bulunur. Yaz aylarında hava akımı daha fazla olduğu için buz oranı da buna bağlı olarak artmaktadır. Buzdolaplarının olmadığı dönemlerde bu mağaradan çıkarılan buzların katırlarla taşınarak Durağan halk pazarında satıldığı söylenmektedir.

Ağcaçal Mağarası:

    Durağan ilçesine 25 km uzaklıktaki Cevizlibağ Köyünün üst kısmında Ağcaçal mevkiinde bulunmaktadır. Mağaranın giriş kısmında bulunan ve doğal olarak milyonlarca yılda oluştuğu bildirilen sütunlardan bir bölümü, defineciler ve bilinçsiz vatandaşlar tarafından tahribata uğramıştır. Buna rağmen alt kesimlerde bulunan galerilerde kireç taşı erimesi sonucu oluşmuş çok sayıda figür bulunmaktadır. 

 
  
  • İnaltı Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
  • İnaltı Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
  • İnaltı Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
  • Buzluk Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
  • Ağcaçal Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
  • Ağcaçal Mağarası-(Fotoğraf: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)