Sinop’un Kent Tarihi Gün Işığına Çıkarılıyor…
Sinop Balatlar Kilisesi arkeolojik kazılarının bu yılki bölümü, Prof. Dr. Gülgün KÖROĞLU başkanlığında 35 kişilik ekiple başladı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün KÖROĞLU, geçen yıl başlatılan çalışmaların, Avrupa Birliği destekli Alan Yönetimi Projesi kapsamında sürdürüldüğünü söyledi. Kazının bu yılki bölümüne 35 kişilik ekiple öncelikle alan temizliği yaparak başladıklarını ifade ederek, bu çalışmaların 15 yıl süreceğini söyleyen Prof. Dr. KÖROĞLU açıklamalarına şöyle devam etti:
"Geçen yılki kazı çalışmaları sonucunda alanda Roma Hamamı, Hristiyan mezarlığı olduğu saptanmıştı. Kilisenin Osmanlı döneminde Rum Manastırı olarak da kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 2000 yıl boyunca kullanılmış bir yapı. Buranın tarihi dokusunu korumayı ve muhafaza etmeyi düşünüyoruz.
Özellikle kilisenin dışında önemli din adamlarının mezarları var. Bu mezarlar antropolojik açıdan incelenecek. Alanda ayrıca kentin ileri gelenlerinin gömüldüğü bir mezarlıkta mevcut. Yapının uzun geçmişine ait kalıntıları bulmak için çalışacağız. 30 öğretim üyesi ve 40 öğrenci ile koordineli olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde burada bir arkeolojik park oluşturacağız, her dönemden kalan kalıntılar burada sergilenecek.”
İl Kültür Turizm Müdürü Hikmet TOSUN'da kazının tamamlanmasının ardından Sinop'ta tarih turizminin hareketleneceğini söyledi. Balatlar Kilisesi'nin kruvaziyer turizminde turistlerin uğrak yeri olduğuna işaret eden Tosun, şunları kaydetti:
"Sinoplular'ın Balatlar Kilisesi olarak tanımladıkları geniş alan aslında kilise değildir. Bir hamam, bir çarşı veya bir kültür kompleksi olarak yapılmış olduğu sanılan bu geniş yapı topluluğunun küçük bir bölümü şapel olarak kullanılmıştır. Kazı ilerledikçe aydınlığa kavuşacak yapı topluluğunun, kent tarihinin ve kent kültürünün aydınlatılmasına katkı yapacağına inanıyoruz. Burada kazı yapılması ve tarihi dokunun ortaya çıkarılması için uzun zamandan beri uğraş veriyoruz. Neticede geçen yıl Bakanlar Kurulu kararı ile kazı çalışmaları başlatılmıştı. Fakat geçen yılki çalışmalar yüzeysel kalmıştı. Bu yılki çalışmalarda daha önemli bulgular elde edeceğimize inanıyoruz. Çalışmaları ve kazıyı çok önemsiyoruz. Alandaki yerleşim yerleri ve binaları kamulaştırarak, burayı arkeolojik park haline getirmeyi planlıyoruz. En az 15 yıl sürecek bu kazının ne kadar bir alanı kapsayacağını bilemiyoruz. Büyük bir ören yerinin Sinop’a kazandırılacağını ve burasının Trabzon Meryem Ana Manastırından daha önemli bir yer haline geleceğine özellikle yabancı turizme pozitif katkı yapacağına inanıyoruz."
Kazı çalışmalarını Yunan ve İtalyan arkeologların da yakından takip ettiğini ifade eden TOSUN, Balatlar Kilisesi arkeolojik kazılarının Sinop'u hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak olan bir kazı olduğunu sözlerine ekledi.